Vanaf januari tot september 2022 volgde ik de Foundational Level Teacher Training van Ghosh Yoga. De beste en meest leerzame training die ik op het gebied van yoga heb gevolgd. Wat hebben we gedaan en geleerd in die acht intenstieve maanden?

De training richt zich op alle houdingen en ademhalingsoefeningen uit de Bikram-serie, en voegt daar 14 houdingen en 5 ademhalingsoefeningen aan toe. Het oefenen van zowel houdingen als ademhaling is gebaseerd op een stevig inzicht in anatomie en hoe het lichaam werkt. De houdingen, ademhaling en beoefening worden daarnaast helder geplaatst in de geschiedenis van yoga, en met name in de Ghosh yoga lineage, waar Bikram Choudhury en Tony Sanchez uit voortkomen. Dus terug naar de wortels en de basis, en voortbouwend op de moderne wetenschappelijke kennis over het lichaam en anatomie. Een krachtige combinatie die me enorm heeft geïnspireerd.

Het oefenen en lesgeven van houdingen en ademhaling wordt steeds teruggebracht naar de vraag ‘waar draait deze houding, oefening om?’ en ‘wat doe je om dat voor elkaar te krijgen’. Anders gezegd: what is the purpose, and how to accomplish it? Het gaat om functionele anatomie van het lichaam en om functioneel oefenen. Niet om vorm, maar om functie. En dat met het oog op de therapeutische effecten of lichaam en geest.

De belangrijkste onderdelen van de training zijn:

  1. Practice: Regelmatig oefenen is de basis, bij voorkeur (bijna) iedere dag. Iedere maand werd een nieuwe asana (houdingen) les (60 minuten) en een nieuwe pranayama les (30-45 minuten) aangeboden.
  2. Anatomie: gewrichten en spieren; zenuwstelsel; ademhaling en pranayama; balans en zwaartekracht; veel voorkomende lichamelijke klachten en blessures.
  3. Posture study (houdingen, asana): alle houdingen en ademhalingsoefeningen uit de Bikram serie, plus 14 andere houdingen, 5 ademhalingsoefeningen en pranayama.
  4. Ademhaling en pranayama: zowel anatomie van ademhaling, meerdere ‘standing deep breathing exercises’, verschillende ademhalingstechnieken, en pranayama oefeningen.
  5. Teaching techniques: wat is de rol van een yoga docent; wat zeg je in de les aan instructies; hoe gebruik je je stem en je energie.
  6. Yoga geschiedenis en filosofie: overzicht van de belangrijkste periodes in de yogageschiedenis vanaf ruim 500 jaar v. Chr. tot de moderne periode waar we nu in zitten. Analyse van de belangrijkste teksten, ideeën en veranderingen van wat yoga is, de werkelijke aard van het ‘zelf’, en hoe het oefenen van houdingen, meditatie en ademhaling daarin begrepen worden door de tijd.