Core Yoga is een kalme en krachtige les, waarin je leert bewegen vanuit je eigen centrum. Ademen, bewegen, concentreren, in contact zijn met jezelf.

We oefenen Core bij een temperatuur van 31-32°C en in lessen van 90 minuten. Lekker warm om makkelijker te kunnen bewegen. Omdat de ruimte minder warm is dan in een Bikram les, voelt deze les lichamelijk lichter. Daarmee is er ruimte je aandacht en het oefenen van de houdingen te verdiepen. In Core yoga verken je kracht en stilte.

Voor wie geschikt?

Core yoga is geschikt voor bijna iedereen, yoga ervaring is niet nodig. Core yoga kan goed werken voor beginners, omdat je snel kracht en balans ontwikkelt. Deze kracht geeft ook een stevige basis voor het oefenen van de Bikram lessen. De Core les vraagt wat meer concentratie en lichaamsbewustzijn. Core yoga en Bikram yoga vullen elkaar mooi aan, en hebben ieder een eigen focus en aandacht.

De Core lessen verstevigen, verbreden en verdiepen je yoga beoefening:

 • verstevigen: je bouwt kracht en flexibiliteit die nodig is voor yoga (en ook voor de Bikramlessen). We gaan soms ‘terug’ naar fundamentele houdingen en oefeningen om gericht kracht, flexibiliteit en mobiliteit van gewrichten en het lichaam te vergroten.
 • verbreden: je doet houdingen die je (her)kent uit de Bikramles, maar ook andere houdingen, en variaties op houdingen.
 • verdiepen: na verloop van tijd kom je toe aan meer complexe of ‘moeilijkere’ houdingen.

Kun of wil je geen of weinig gewicht op de armen brengen, dan kunnen we bepaalde houdingen aanpassen zodat je beter bij je passen. Bikram Yoga of Yin Yoga zijn allebei meer ‘wrist light’. Twijfel je? Overleg dan met een docent aan de balie.

                                       


Kracht en stilte

Core yoga is bewegen vanuit je centrum.

 • Je geeft speciale aandacht aan de core van je lichaam: versterken van de buikspieren, diepe strekkingen voor de heupen, en kracht opbouwen in schouders en armen.
 • Je bent je bewust van je ademhaling, en leert meer en meer gebruik te maken van je adem bij het oefenen.
 • Core yoga richt zich op verbeteren van je fysieke en mentale balans en concentratie. De aandacht is meer naar binnen gericht, op je centrum, en op het verdiepen van je focus.

Een Core les kent een duidelijke opbouw, en daarbinnen is er ruimte om te variëren met houdingen. Iedere les is daarmee net anders. Zo werk je ook aan ‘een flexibele geest in een flexibel lichaam’.

Vaste elementen in de opbouw zijn: ademhalingsoefeningen, de krijgersserie en zonnegroet, staande houdingen, en therapeutische houdingen op de vloer. In de ene les is meer aandacht voor bijvoorbeeld de schouders, en in een andere les is dat de rug of de heup. Of wordt er meer aandacht aan ademhalingsoefeningen gegeven. Soms doen we 1 set, soms 2 sets, of misschien ook 3 sets van houdingen. Soms gebruiken we de spiegels in de zaal, en andere keren niet.

Ghosh yoga lineage

Core yoga komt, net als de Bikram serie, voort uit de zogenaamde Ghosh lineage. Ghosh Yoga‘ omvat houdingen (asana’s), ademhaling (pranayama) en meditatie. Kenmerkend is het belang van ‘stillness‘: stilte tussen de houding, alsook in de houdingen. Stilte van het lichaam, en ook stilte van de geest. Ghosh yoga werkt met eenvoudige therapeutische oefeningen, vaak op individuele basis voorgeschreven, en heeft als doel het bevorderen van gezondheid en stilte van de geest.

Ghosh Yoga ligt aan de basis van Core yoga en de Bikram serie die we in de studio geven. Het Ghosh Yoga College in Kalkuta (India) is de plek waar Bikram Choudhury vandaan komt. De Bikram les is een specifieke vorm en interpretatie van deze yoga traditie: een vaste serie voor iedereen, fysiek uitdagend en focus op houdingen. De Core lessen grijpen terug op de bredere basis van Ghosh yoga, met andere houdingen, wisselende series, en meer aandacht voor de ademhaling en de stilte en meditatieve aspecten.


Voordelen Core Yoga

Core yoga is een dynamische, krachtige en kalme les. Core Yoga versterkt je lichaam, geest en zelfbewustzijn. Je oefent staande en liggende houdingen in series, en bent je bewust van je ademhaling.

 • Je krijgt meer inzicht in en controle over je lichaam. Je daagt je lichaam op een andere manier uit, omdat we nieuwe houdingen oefenen (ten opzichte van de bikram serie), en omdat we houdingen meer in series en in flow doen.
 • In de Core lessen maken we (soms) minder gebruik van de spiegels: de aandacht richt zich naar binnen en versterkt je lichaamsbewustzijn. Je wordt uitgenodigd om meer gebruik te maken van je ‘interne spiegels’ en te voelen hoe houdingen in je lichaam werken.
 • Je leert meer en meer gebruik te maken van je adem bij het oefenen. Er is expliciete aandacht voor het verbinden van adem en beweging, en de reinigende werking van de zogenaamde mudras.
 • Je bouwt kracht op, lichamelijk en mentaal. Je wordt sterk vanuit je core: buik, bekken, heupen en schouders.
 • Je leert om vanuit je centrum te bewegen. Minder ‘doen’, meer ‘zijn’. Je verbetert je fysieke en mentale balans en concentratie.
 • Deze mentale focus leidt tot een kalme gefocuste stilte, en deze rust en kalmte werkt ook buiten de yoga ruimte door. Core yoga geeft ruimte.

Themalessen

Wat is nou eigenlijk de bedoeling van de houdingen die we in de Bikram en Core lessen oefenenen? Wat is de bedoeling en hoe krijg je dat voor elkaar? Hoe werkt je lijf? Dat zijn de vragen die we iedere maand in een themales uitzoeken.

In deze themalessen, met Ayke en Anouka, is er meer ruimte om preciezer te kijken naar Bikram en Core houdingen. Wat is de bedoeling van die houdingen?

Welke gewrichten beweeg je, en welke spieren gebruik je daarbij? Daarbij laten we ons inspireren door een benadering van functionele anatomie, met het oog op de therapeutische effecten van houdingen. ‘Waar draait deze houding, oefening om?’. En: ‘wat doe je om dat voor elkaar te krijgen’.

Op die manier geven de themalessen je zowel meer inzicht in de houdingen als ook in hoe je eigen lijf werkt bij het beoefenen van yoga. En zo krijg je zelf meer grip op wat je aan het doen bent op de mat.

In het voorjaar van 2024 zijn de themalessen:

 • 24 februari: Heupen
 • 23 maart: Twists en driehoeken
 • 20 april: Schouders
 • 18 mei: Adem II

Deelname met een les van je kaart!


Core yoga docenten

balie 2

Anouka van Eerdewijk

I did not particularly enjoy my first bikram yoga class on a Saturday morning on October 19th 2013

Lees verder...

Nivida Lamichhane

Nivida Lamichhane

One of the most fulfilling aspects of teaching yoga is empowering students to cultivate self-awareness, strength, and resilience both on and off the mat. Witnessing their growth, progress, and newfound sense of confidence fills my heart with joy and gratitude.

Lees verder...

20230813_124945

Cristina Furlan

Yoga got me through a difficult time and this motivated me to teach others about it. ... In my teaching I try to integrate all my personal experiences and my knowledge to support my students in their development and yoga journey.

Lees verder...

Ana Hernandez (240513)

Ana Hernandez

In 2011, I discovered yoga to be one of the most precious things in my life. The next year I became a yoga instructor and I began to travel the world sharing the love and the healing of Yoga, until now. I am convinced that we came into this world to learn to love. To know unconditional love. And I've been in that story, it seems, since I was little.

Lees verder...


Yogi Stories

Nivida

'I have quite a few favourite postures, as every posture releases tensions and brings happiness and calm that I cannot explain in words'

Lees meer
Cecil

'Mijn lijf wordt sterker en mijn knie stabieler, ik kan meer ontspannen en mijn geest wordt rustiger. Blij mee!'

Lees meer
Aukje

‘Yin Yoga heeft me weer vertrouwen in mijn lichaam gegeven. Iedere les word ik uitgenodigd om met mildheid naar mijn lichaam te kijken'.

Lees meer
Niki

Hot yoga voelt aan als onderhoud van mijn lichaam. Er is ook geen andere sport waarbij ik zo gemakkelijk mijn gedachtes in mijn hoofd even op stil krijg.

Lees meer
Bekijk alle yogi stories

Veel gestelde vragen Core yoga

Core yoga is niet makkelijker of moeilijker dan Bikram yoga. Het is anders.

Core yoga vraagt iets meer focus en lichaamsbewustzijn omdat we minder nadrukkelijk gebruik maken van de spiegels. Je oriënterend aan je lichaam in de ruimte (alignment) zoek je jouw ideale houding. Je leert daardoor meer ‘vanuit je eigen kracht’ oefenen.

De Core lessen beginnen met een ademhalingsoefeningen, de krijgersserie en de zonnegroet, gevolgd door staande houdingen in series. Hiermee warm je jezelf op en oefen je kracht, flexibiliteit en balans. We oefenen de staande houdingen 1 of 2 keer. De basishoudingen breiden we uit met houdingen die arm- en de buikspieren versterken of die gericht zijn op de heupen (flexibiliteit). Er is meer aandacht voor heupen, schouders en buikspieren (de hele core).

De Core les is met 32 graden minder warm dan een Bikram-les. De warmte in deze les is ondersteunend voor de uitvoering en werking van de houdingen, maar geeft geen ‘conditie element’. Je oefent minder intensief je hart en longen omdat de ruimte minder warm is. Omdat het lichaam minder bezig is met koelen, is er meer ruimte intensief de houdingen zelf te beoefenen.

De Core lessen en de Bikram-serie zijn gebaseerd op het yogasysteem van Bishnu Ghosh maar op verschillende aspecten gericht.

De Bikram-serie is een beginnersserie, geschikt voor iedereen en alle lichaamscondities, bedoeld om het lichaam weer gezond te maken en in vorm te houden. De serie kun je blijven oefenen en elke les blijft een uitdaging.

De Core lessen verstevigen, verdiepen en verbreden je yoga beoefening. We versterken met fundamentele oefeningen om kracht en flexibiliteit op te bouwen. We verbreden door andere houdingen en varieties te doen. En we verdiepen door meer complexe houdingen te oefenen.

Doordat de Core les meer variaties kent, is het mogelijk specifieke aandacht aan specifieke aspecten te geven. Meer aandacht voor kracht in de ‘core’ (buik, rug, schouders en heupen). En meer gerichte aandacht voor concentratie en focus, en werken met je adem. Je werkt meer vanuit je eigen kracht en focus, en je motivatie vanbinnen uit. Je wordt daardoor zelfstandiger in je yoga beoefening.

Core yoga is, net als de Bikram-serie, gebaseerd op het Ghosh-systeem van 84 yogahoudingen. De Core yoga lessen zoals we die in de studio geven zijn geinspireerd op Ida Jo en Scott Lamps van Ghosh Yoga, en op Tony Sanchez’ Core systeem.

Ghosh Yoga ligt aan de basis van Bikram yoga, en ook de Core yogalessen die we in de studio geven.

Ghosh Yoga‘ omvat houdingen (asana’s), ademhaling (pranayama) en meditatie. Kenmerkend is het belang van ‘stillness‘: stilte tussen de houding, alsook in de houdingen. Stilte van het lichaam, en ook stilte van de geest. Ghosh yoga werkt met eenvoudige therapeutische oefeningen, vaak op individuele basis voorgeschreven, en heeft als doel het bevorderen van gezondheid en stilte van de geest.

Het Ghosh Yoga College in Kalkuta (India) is de plek waar Bikram Choudhury vandaan komt. De Bikram les zoals wij die kennen sinds de jaren zeventig, is een specifieke vorm en interpretatie van deze yoga traditie: een vaste serie voor iedereen, fysiek uitdagend en focus op houdingen. Tony Sanchez en andere bekende yogi’s werken in diezelfde richting.

Ida Jo en Scott Lamps zijn de hoofddocenten van Ghosh Yoga in het Westen. Ze verbinden de kennis van de oorsprong en geschiedenis van het Ghosh Yoga College met moderne inzichten over hoe het menselijk lichaam werkt (anatomie, ademhaling, zenuwstelsel, etcetera). In het weekend van 10-12 februari 2023 verzorgden ze 5 inspirerende workshops in de studio.

Het Ghosh Systeem is ontwikkeld in India door Bishnu Charan Ghosh. De intentie was een yogasysteem dat toegankelijk is voor iedereen, niet alleen voor jongeren of atleten. Hij wilde dat de voordelen van yoga toegankelijk zouden zijn voor gewone mensen, mensen die werken en een gezin hebben. Zijn systeem is eenvoudig en duidelijk, efficiënt in het gezond maken van het lichaam, het verminderen van stress en het tot rust brengen van de geest (onze ‘monkey mind’).

Het Ghosh systeem leidt tot totale gezondheid door de juiste vorm van de houdingen, de stilte tijdens de houdingen en het uitvoeren van houdingen ontwikkeld om alle delen van het lichaam te oefenen: de spieren, botten, gewrichten, organen, de spijsvertering, hart en bloedvaten, het hormonale systeem en het zenuwstelsel. De houdingen worden in een bepaalde volgorde uitgevoerd voor het grootste therapeutische effect.

De Bikram-serie en de Core lessen zijn verkorte series gebaseerd op de complete serie van 84 houdingen. Het oefenen van de complete serie duurt ongeveer 3,5 uur.

Naarmate de yoga leerling meer ervaren wordt en het eigen lichaam beter leert kennen, gebruikt hij/zij uit het systeem wat behulpzaam is voor zijn unieke lichaam, geest en talent.

Bishnu Charan Ghosh is geboren in Lahore, India in 1903. Hij was de jongere broer en leerling van Paramahansa Yogananda, auteur van ‘Autobiography of a Yogi’. Ghosh gebruikte asana, pranayama, bandha and gewichtsheffen om het lichaam sterker te maken en ‘spiercontrole’ te vergroten. Hij werd beroemd door ongelofelijke krachtprestaties te laten zien, hij liet bijvoorbeeld een olifant op zich staan. Ghosh richtte een Yogaschool op in Calcutta, die nog steeds bestaat en waar mensen dagelijks therapeutische yoga beoefenen.

Tony Sanchez is een ervaren en deskundige yogameester. Hij was een van de eerste leerlingen van Bikram in de Verenigde Staten en leidde een studio van 1980 – 1984. Tony is zeer bedreven in het Ghosh systeem en heeft verschillende series ontwikkeld op basis van de 84 houdingen, voor verschillende mensen in verschillende fasen van hun leven, van beginners tot meer gevorderden.

Stillness staat voor de stilte in de houdingen. De houdingen worden één voor één uitgevoerd, zonder de flow die aanwezig is in veel yoga stijlen. Elke houding heeft als doel specifieke delen van het lichaam te strekken, te comprimeren en te stimuleren. Gevolgd door een korte rust, waarin het lichaam herstelt en de circulatie terug gaat naar normaal. De stilte leidt tot een goede “alignment”, een verhoogd lichaamsbewustzijn en de focus naar binnen.