Yin yoga is ontspannend, meditatief en intensief. Yin houdingen worden langer aangehouden: zo’n 3-5 minuten, en soms langer. Yin yoga bereikt zo de diepere lagen in het lichaam: bindweefsel en botstructuren.

We oefenen Yin yoga in een heerlijk warme ruimte, ongeveer 32°C. Dit maakt dat je makkelijker ‘smelt’ en activeert je zelfherstellend vermogen.

Uit het denken en doen

Yin yoga is een tegenhanger van het snelle en met talloze prikkels gepaard gaande hedendaagse leven. Yin Yoga heeft alles te maken met mindfulness: het ‘zijn’ in het moment, in je lichaam, de ruimte en je gevoel. Het is een vorm van hatha yoga gecombineerd met kennis uit de Chinese gezondheidsleer, en bestaat voornamelijk uit zittende en liggende houdingen. Door langere tijd in yin houdingen te (ver)blijven, kan Yin yoga een meditatief en rustgevend effect hebben. Het gaat er om ongemak op te zoeken in een houding, waarbij de spieren zoveel mogelijk ontspannen zijn.

Een meditatieve les als deze, met de aandacht voor de diepere lagen in het lichaam, biedt je de gelegenheid om tot jezelf te komen. Door uit het doen en het denken te gaan, ontstaat er ruimte om te luisteren naar wat er in jou leeft. Tijdens de lessen wordt gebruik gemaakt van thema’s die dit ‘naar binnen gaan’ een richting geven. Yin yoga helpt je verder.


Voor wie?

De Yin-lessen zijn toegankelijk voor iedereen; yoga ervaring is niet nodig. Je kunt alleen Yin yoga lessen volgen, of het beoefenen van Yin yoga combineren met meer actieve en dynamische vormen van beweging en yoga, zoals de Bikram, Core of Flow lessen.

Je doet Yin Yoga in makkelijk zittende, lichte kleding: een legging of korte sportbroek, en een hemd, t-shirt of lange top (ook voor de heren). Eet vantevoren licht, en ongeveer 2 uur voor de les niet meer.

We oefenen op een yoga mat en, als je het prettig vindt, een handdoek. We maken gebruik van blokken, bolsters en dekens die in de studio aanwezig zijn. In het kader van corona en hygiene, kun je een kussensloop of extra handdoek meenemen om over de bolster te doen.


Effecten van Yin yoga

Yin yoga gaat verder dan het rekken van spieren. Het werkt in op diepere lagen in het lichaam: ons bindweefsel, de pezen en aanhechtingen, botstructuren, organen.

Gericht op bindweefsel en gewrichten

Yin yoga is erop gericht het bindweefsel beweeglijker en actiever maken. Dit stimuleert de energiestroom door het lichaam, en draagt bij aan het opheffen van energieblokkades.

Yin yoga kan een bijdrage leveren aan herstel van blessures. Door de langdurige rek op het bindweefsel wordt het zelfgenezend vermogen gestimuleerd.

Omdat de houdingen veelal gericht zijn op de wervelkolom, de schouders en de heupen, word je daar flexibeler en ontstaat er meer mobiliteit in het lichaam.

Werking op meridianen en organen

Yin houdingen werken in op de meridianen en organen. Deze spelen in onze lichamelijke als geestelijke gezondheid een rol. Met de focus van de houdingen op het bekkengebied, het heiligbeen en de gehele rug ontstaat meer ruimte in het lichaam.

Je organen en de lichaamsfuncties waar ze voor staan vanuit de Chinese gezondheidsleer, gaan beter functioneren, en de meridianen energie gaat beter stromen. Je emoties en gevoelens komen meer in balans: van boosheid naar compassie, van haat naar liefde, van angst naar kalmte/beheerstheid, van verdriet naar moed, van angst naar wijsheid.

In contact met je zelf

Doordat je het lichaam stil houdt, kun je beter bij jezelf komen. Na de onrust die je in het begin kunt ervaren in je lijf en je hoofd, breng je na verloop van tijd de geest tot rust. Vanuit de ontspanning en de stilte die je creëert, ontstaat de ruimte om te luisteren naar je ingevingen en je essentiële zelf.


Yin XL specials

Vanaf het najaar tot in het voorjaar is er eens in de zoveel tijd een extra lange Yin les: een zogenaamde Yin XL.

Een Yin XL les duurt twee uur, en geeft de gelegenheid om houdingen wat langer aangehouden dan in een gewone yin les. Hierdoor stimuleer je het fysieke lichaam om te versoepelen en versterken, terwijl je gebruik maakt van de zwaartekracht en ontspanning. Je oefent een vriendelijke houding naar de jezelf aan te nemen, en je lichaamsbewustzijn te vergroten. Lees meer …

Iedere Yin XL les heeft een thema. Op 17 maart 2024 is het thema Lente, en oefenen we houdingen die vernieuwing en groei uitnodigen en stimuleren.

Je kunt meedoen met een Yin XL les met:

  • een les van je kaart + €10,-
  • of als je nieuw in de studio bent, met een losse Yin XL les (25 euro, inclusief huur mat en handdoek)

Je kunt je aanmelden via de app, de website, of aan de balie.


Yin yoga docenten

balie 2

Anouka van Eerdewijk

I did not particularly enjoy my first bikram yoga class on a Saturday morning on October 19th 2013

Lees verder...

Sam-Samsudin-Lubis

Sam Lubis

Practicing Bikram Yoga regularly is a pure blessing. I am back in a shape that I am happy with. Mentally, I feel more focused, I have more patience and more determination when faced with everyday challenges in my life. I feel great every day, inside and out.

Lees verder...

Laura Mercedes

Laura Mercedes van den Dungen

In mijn lessen zal ik je begeleiden bij het vinden van je eigen yin les, waarbij je eigen regie ervaart en steeds meer een les ontwikkelt die past bij jou, jouw lichaam en alle mogelijkheden die je hebt.

Lees verder...


Yogi Stories

Cecil

'Mijn lijf wordt sterker en mijn knie stabieler, ik kan meer ontspannen en mijn geest wordt rustiger. Blij mee!'

Lees meer
Aukje

‘Yin Yoga heeft me weer vertrouwen in mijn lichaam gegeven. Iedere les word ik uitgenodigd om met mildheid naar mijn lichaam te kijken'.

Lees meer
Marjanke

Mijn hoofd helemaal uitzetten. Mediteren op een kussentje vind ik heel lastig, maar dit is mediteren in beweging.

Lees meer
Joyce

Of ik nu een Bikram, Core of Yin les volg, de werking van de yoga is altijd voelbaar. Ik voel me sterker en soepeler worden, lichter, meer gecenterd en verankerd, meer gefocust, opener en stromender.

Lees meer
Bekijk alle yogi stories

Veelgestelde vragen over Yin yoga

Yin yoga maakt gebruik van kennis uit de Chinese gezondheidsleer. Paulie Zink, een Amerikaanse meester in Martial Arts heeft de basis gelegd voor Yin Yoga. Paul Grilley heeft enige tijd bij Paulie Zink geoefend. Hij gaf de naam Yin Yoga aan deze meditatieve yoga vorm die een goede aanvulling is op elke actieve yoga praktijk. Vervolgens hebben zowel Paul Grilley, Sarah Powers als ook Bernie Clark Yin yoga verder ontwikkeld.

Yin yoga is een perfecte aanvulling op de actieve Hot yoga series. Bikram en Core yoga zijn gericht op het aanspannen en actief strekken van spieren, Yin yoga op het ontspannen ervan om diepere lagen in het lichaam te strekken. Lichamelijk helpt Yin yoga om flexibeler te worden.

Bij een intensieve yoga beoefening of bij sport helpt Yin yoga om de spieren te ontspannen en het lichaam te herstellen.

De meditatieve insteek van de lessen kan je helpen om ook in de Bikram en Core series meer meditatief te oefenen; meer gericht op zijn in plaats van doen.