‘Ik committeerde mij aan de yoga. Aan mijzelf. En aan het verlangen mijzelf in essentie en diepste waarheid te kennen, te ontplooien en te zijn. ‘ (Joyce, mei 2022)

 

Hoe lang doe je al Hot Yoga (en waarom)?

Ik kan me de eerste keer bij Alma Hot Yoga nog goed herinneren. Zo’n 2,5 jaar geleden, toen ik net van Amsterdam naar Nijmegen was verhuisd, zocht ik naar een nieuwe yogaschool. Niet zomaar eentje, ik zocht een yogaschool waar ik uitgedaagd en geïnspireerd zou worden en mijn yoga practice verder kon verdiepen. 

Die eerste dag werd ik aangenaam verrast door Daniëlle die mij duidelijk toesprak, je zou het bijna streng kunnen noemen. Van binnen dacht ik “Yes, precies wat ik nodig heb”. Ik committeerde mij aan de yogaschool, aan de yoga. En eigenlijk betekent dat voor mij vooral dat ik mij committeer aan mijzelf en het verlangen mijzelf in essentie en diepste waarheid te kennen, te ontplooien en te zijn. 

En dat verdiepende proces gaat voort. Soms vol kracht, soms met weerstand of hopeloosheid. Soms stralend en enthousiast, soms moe. Soms letterlijk met wankelen, vallen en weer opstaan. Maar altijd vind ik de weg, de weg naar de studio, de weg naar de mat, de weg naar binnen, de weg naar mijzelf. 

En daar staat dan altijd een warm welkom te wachten. De ene keer in de vorm van Nic met zijn “there she is”, waarop ik dan antwoord “Princess Joyce”. Of Inge met haar liefdevolle en oprechte “hoe gaat het?”, of Anouka met haar aanstekelijke lach en fascinatie voor het effect van de yoga. En even verderop in de vorm van de warme ruimte, die elke keer weer aanvoelt als een warm bad waar ik automatisch van ontspan. 

Welke lessen volg je en wat brengen die je?

Of ik nu een Bikram les volg, een Core les of een Yin les, de werking van de yoga is altijd voelbaar. Ik voel me niet alleen sterker en soepeler worden, maar ook lichter, meer gecenterd en verankerd, meer gefocust, opener en stromender. De benefits die ik ervaar van de yoga zijn eindeloos. Elke les, elke leraar of lerares, elke pose, elke dag en elk moment heeft iets en geen moment is hetzelfde. Yoga blijft mij verrassen. 

Wat is je favoriete onderdeel van een les?

Een favoriete houding? Het is eigenlijk gewoon het geheel aan yoga wat mijn favoriet is.

Wie zou je graag terugzien in een volgende Yogi Story?

Ik ben benieuwd hoe andere yogi’s de yoga en yogaschool ervaren, bijvoorbeeld Peter, met zijn cowboy laarzen en leren jas.