Yin XL serie

De 5 yin elementen en de seizoenen

Met Doris 

Aarde, vuur, water, metaal en hout. Deze vijf elementen spelen een centrale rol in Yin yoga en de Chinese geneeskunde. Daarbij heeft elk element zijn eigen karakteristieken en kwaliteiten. De vijf elementen vormen samen een cyclus en houden elkaar in evenwicht. De elementen zijn verbonden aan de centrale organen, of beter gezegd functies die ons lichaam gezond houden. Er is ook een ‘tijd en seizoen’ voor ieder element. In deze Yin XL serie met Doris verkennen we de vijf elementen en hun verbinding met de seizoenen.

In een Yin XL les worden de houdingen wat langer aangehouden dan in een gewone yin les. Hierdoor stimuleer je het fysieke lichaam om te versoepelen en versterken, terwijl je gebruik maakt van de zwaartekracht en ontspanning. Je oefent een vriendelijke houding naar de jezelf aan te nemen, en je lichaamsbewustzijn te vergroten.

Winter YIN XL

Zondag 14 januari 2024: 19-21 uur


De winter en het water element

In de Chinese geneeskunde wordt de winter geassocieerd met de energie van het water, de meest yinne van de vijf elementen. De stille, kalme en donkere aard van de winter-energie zorgt ervoor dat we ons in deze koelere maanden naar binnen keren om ons te koesteren. In deze tijd van reflectie en koestering zien we een tijd voor transformatie en groei.

In deze Winter Yin XL duiken we met Doris in de beoefening van de yin yoga met de focus op diepe rust en het naar binnen keren. We besteden aandacht aan de organen die aan de winter verbonden zijn: de Nieren en de Blaas, en hun meridianen.

 

Meedoen?

  • Meld je aan via de Mindbody app of de website.
  • Deelname kost een les van je kaart, en 10 euro.

Als je nieuw bent in de studio (en geen intro-kaart, lessenkaart of abonnement hebt), kun je meedoen met een losse XL-les (25 euro). Het is fijn als je van tevoren je hier aanmeldt.


Volgende Yin XL: thema Lente

zondag 24 maart 2024

 


Zondag 19 november 2023 (deze les is al geweest)

De herfst en het metaal element

In de Chinese geneeskunde wordt de herfst geassocieerd met de energie van het metaal element. Terwijl wij ons laten betoveren door de kleuren in de natuur, herinnert de herfst ons eraan dat alles vergaat om weer in de cycli door te stromen.

In deze eerste Yin XL duiken we diep in de beoefening van de yin yoga met de focus op loslaten. Loslaten als principe van het herfstseizoen, waarin de energie naar binnen en samentrekt.