Alexander

‘Ik probeer zo weinig mogelijk te vinden van de houdingen. Laat ik m’n mening los, dan is de kans groter dat ik iets nieuws ontdek.’ (september 2022)

 

Hoe lang doe je al Hot Yoga (en waarom)?

Sinds 2014. Alle vormen van yoga zijn goed voor je lichaam. Hot yoga vind ik extra fijn vanwege het sauna-effect. De warmte doet een detox op je lijf.

Welke lessen volg je en wat brengen die je?

Ik volg voornamelijk Bikram lessen. De Bikram serie is voor mij compleet. Na een les zit alles in m’n lichaam weer op de juiste plek. De volgorde van de houdingen is slim, je traint alles en je wordt sterker. En omdat de houdingen altijd hetzelfde zijn, ligt het altijd bij mezelf hoe ik de les ervaar.

Wat is je favoriete houding of onderdeel van een les?

Ik probeer zo weinig mogelijk te vinden van de houdingen. M’n mening heeft veel invloed op hoe ik denk dat ik de houding ga ervaren. Laat ik die los, dan is de kans groter dat ik iets nieuws ontdek. Dat kan van alles zijn en heeft ook niet altijd met de houding te maken. Dit zijn mijn favoriete momenten tijdens de les.

Wat is er (mogelijk) veranderd sinds je vorige Yogi Story? 

Veel en weinig tegelijkertijd. Sorry voor het cliché antwoord. Weinig omdat ik niet veel verder in houdingen kom dan vier jaar geleden. Veel omdat de yoga me mooie ervaringen heeft gebracht. Ik ben naar yoga trainingen gegaan, heb nieuwe vrienden gemaakt en ik heb veel geleerd van verschillende leraren. Op de foto zie je me tijdens een zen-momentje op een yoga retreat.

Wie zou je graag terugzien in een volgende Yogi Story?

Niky.

 


Alexander’s Yogi Story van 20 november 2018

Hoelang doe je al Bikram Yoga?

Ongeveer zo’n vier jaar. Yoga was iets met stilzitten in ongemakkelijke houdingen en ‘ohm’-hummen. Niets voor mij. Tenminste, dat dacht ik. Na de zoveelste blessure bij de even zoveelste sport, zocht ik een alternatief. Iets waarvan ik ging zweten maar dan zonder kans op blessures. En zo kwam het, dat ik een jaar of vier geleden voor het eerst de hot yoga studio binnenstapte. Die eerste les herinner ik me nog goed: ‘Tussen de houdingen staan we gewoon stil.’ Nog geen vijf minuten onderweg en ik had m’n eerste ‘tip’ al te pakken.

Altijd luisteren naar de leraar – ik hoor het m’n moeder nog zeggen. Toch vroeg ik me af waarom iedereen het zo rustig aan deed. Bij houding vijf begon er langzaam iets te dagen. Als het niet de guru smile van Radj was geweest, dan had de warmte wel een einde gemaakt aan het stuiteren. Desondanks overleefde ik de les, sterker nog, dezelfde avond kwam ik terug voor de tweede en ontmoette Cecilia voor de eerste keer

In het begin ervaarde ik Bikram yoga als sport maar zonder het wedstrijdelement. Toch zat er wel degelijk competitie in. Namelijk die met m’n eigen verwachtingen.

Wat is je favoriete houding?

Alle houdingen waarbij ik m’n wervels uit elkaar trek, vind ik lekker. De Halve Schildpad mag wat mij betreft wel langer duren. De houdingen op één been vind ik ook leuk. Altijd onvoorspelbaar in waar de grens die dag ligt of waar de docent ‘m legt. Op één of andere manier weet Kim er bij de Balancerende-Stok altijd een centimeter extra rek uit te krijgen. Voor de Staande-Hoofd-Naar-Knie van Ayke moet je oppassen. Misschien beeld ik het me maar in, maar bij haar duurt die veel langer dan bij andere docenten. Als laatste noem ik de Adelaar omdat die me iedere keer herinnert aan de uitleg van Julie waar die zo goed voor is.

Wat brengt Bikram Yoga jou?

Nu zitten m’n verwachtingen me minder in de weg. Het gaat nog lang duren voordat ik bij die ene houding (Dandayamana-Bibhaktapada-Paschimotthanasana voor de liefhebber) met m’n hoofd de grond raak. Maar het gaat me niet meer om verder, langer of mooier. Het beoefenen zelf is genoeg.

Ik probeer m’n leven simpel te houden. Bikram yoga past heel goed bij het patroon van gezond eten, genoeg slapen en beweging dat ik probeer te volgen. Neemt niet weg dat ik stiekem toch ooit de grond hoop te raken bij die ene. Maar zoals Nic al zei: ‘If not in this life time, maybe in the next’.

Wat voor mij werkt, werkt misschien niet voor een ander. Ik denk dat veel mensen zich afvragen of ze de combinatie van warmte en oefenen fijn vinden. Daar kom je dus maar op één manier achter en na een paar lessen kun je al goed inschatten of het iets voor je is. En dat Bikram yoga nooit saai wordt, ook al oefen je steeds dezelfde houdingen, leerde ik tijdens de Malaga-retreat waar ik deze zomer met Joke en Carlo ben geweest. Als je inzoomt op de details worden zelfs de simpelste houdingen weer moeilijk.

Stijl_bikramCMYK
BIKRAM

38 ℃
90 minuten

De originele Hot Yoga serie voor iedereen. Uitdagend, intensief, effectief.

lees meer
Stijl_coreCMYK(1)
CORE

31-32 ℃
90 minuten

Kalme en krachtige les. Diepere concentratie. Bewegen vanuit je centrum.

lees meer
Stijl_yinCMYK
YIN

31-32 ℃
90 minuten

Ruimte maken in diepere lagen van lichaam. Rustgevend, meditatief en intensief.

lees meer
Stijl_sanaRGB
SANA

Ondersteun je herstel van langdurige klachten. Lichaam en geest tot rust te laten komen. Leren voelen, verkennen en respecten van je grenzen.

lees meer