Ik kom mezelf iedere les weer tegen, en dat is de ene keer een meer plezierige ervaring dan de andere, om het zo maar te zeggen.

(14 maart 2018)

 

Hoelang doe je Hot Yoga en waarom?

“Mijn eerste Bikram les was op 13 oktober 2013, dus ruim 4 jaar geleden. Ik wilde iets fysieks doen, maar wel met een mentale en meditatieve kant. Ik had meer dan 10 jaar tai ji gedaan, en zocht iets anders. De eerste Bikram les vond ik heftig, en niet per definitie leuk of fijn. De twee dagen erna was ik heel erg mild; op mijn werk en ook thuis was ik veel minder fel. Ik was rustiger en opener. Ik was onder de indruk en werd nieuwsgierig.

Core Yoga doe ik nu een paar maanden. Tijdens een proefles ontdekte ik dat het niet per se heel zwaar is. Core Yoga is op een bepaalde manier preciezer, en brengt een andere concentratie. Ik voel me daarna vaak ruimer en lichter.”

Wat is je favoriete houding?

“Ik weet niet of ik een favoriete houding heb. Er springt er niet een in het bijzonder uit en het verandert ook door de tijd. Ik heb met veel houdingen ook een soort haat-liefde verhouding. Ik vind Triangle of Standing Bow echt heel fijn, maar kan er ook enorm tegenop zien om eraan te beginnen. En daarna is het meestal helemaal goed. Met Camel is dat helemaal sterk. Die houdingen die dat oproepen, vind ik wel fijn.”

Wat brengt Core en Bikram Yoga jou?

“Stilte, kracht, acceptatie. Ik kom mezelf iedere les weer tegen, en dat is de ene keer een meer plezierige ervaring dan de andere, om het zo maar te zeggen. Ik voel of ik moe of energiek ben, stress heb of ontspannen ben, hoe mijn lichaam gaat, of ik ergens pijn heb, welke gevoelens er zijn, hoeveel rust of onrust ik heb. Uiteindelijk ben ik altijd blij dat ik meer contact met mezelf heb gevonden.

Verder word ik erg blij van het verkennen van mijn grenzen, uit je comfort zone komen, en daarbij jezelf te accepteren, en niet lomp over je grenzen heen te gaan. Altijd weer iets te ontdekken, te ervaren, iets om je over te verwonderen. Ik leer dat het goed is, en dat het steeds weer anders is.”