Marije

‘Let’s play yoga: spelen met en tegelijkertijd leren van je lichaam’ (mei 2022)

 

Hoe lang doe je al Hot Yoga, en waarom?

In 2006 begon ik met yoga omdat ik vaak rugklachten had. Een paar jaar later hoorde ik dat die rugpijn kwam door een vorm van ontstekingsreuma in de wervelkolom. De arts vertelde ook hoe belangrijk het was om de wervelkolom soepel te houden. Dat was de motivatie om yoga nog een belangrijkere plek in mijn leven te geven.

Ik deed mijn eerste Hot Yoga les in 2010 in Rotterdam. Ik was meteen verkocht! Ik merkte al snel dat de hitte verzachtend werkte bij mijn rugklachten omdat mijn lichaam helemaal kon ontspannen. Eén van mijn docenten daar zei soms, let’s play yoga! En zo voelt het ook wel een beetje: spelen met en tegelijkertijd leren van je lichaam.

Voor mijn werk ben ik vaak verhuisd, maar gelukkig was er meestal wel een hot yoga studio in de buurt. Sinds september 2020 woon ik in Nijmegen en ik ben meteen bij Alma Hot Yoga begonnen toen de lockdowns voorbij waren.

Welke les volg je en wat brengt die je?

Tot nu toe volg ik alleen de Bikram (26/2) lessen. Voordat ik met Bikram begon, deed ik altijd vormen van yoga waarbij elke les weer anders was. Door de Bikram lessen leerde ik de kracht van een vaste serie kennen. Door de herhaling kreeg ik snel het gevoel de houdingen beter te snappen. Nog steeds ontdek ik elke les weer nieuwe dingen!

Ik probeer ook weleens andere stijlen, maar de Bikram serie voelt altijd weer als een soort van thuiskomen. De laatste jaren is er veel veranderd in mijn persoonlijke leven. Om deze veranderingen een plek te kunnen geven, heb ik gemerkt hoe belangrijk het is om in mijn yoga beoefening terug te kunnen gaan naar dat gevoel van “thuis”. Deze veilige plek geeft me meer flexibiliteit en veerkracht in mijn dagelijkse leven.

Wat is je favoriete houding?

Ik moest eerst heel erg wennen aan de achteroverbuigingen. Ik noemde ustrasana (kameel) voor de grap altijd ‘frustrasana’, omdat ik er heel erg gefrustreerd van werd. Ik vind de kameel nu heerlijk, maar het is nog altijd een uitdaging om mijn borstkas te openen. Ik weet ook hoe belangrijk deze houding is, omdat ik voor mijn werk de hele dag over mijn bureau gebogen zit. Op mijn werk doe ik weleens een kleine achterover buiging als ik merk dat ik niet meer zo geconcentreerd ben en een beetje vast zit, dat helpt echt!

Wie zou je graag terugzien in een volgende Yogi Story?

Anne, met wie ik zaterdagochtend nog in de les was.

Stijl_bikramCMYK
BIKRAM

38 ℃
90 minuten

De originele Hot Yoga serie voor iedereen. Uitdagend, intensief, effectief.

lees meer
Stijl_coreCMYK(1)
CORE

31-32 ℃
90 minuten

Kalme en krachtige les. Diepere concentratie. Bewegen vanuit je centrum.

lees meer
Stijl_yinCMYK
YIN

31-32 ℃
90 minuten

Ruimte maken in diepere lagen van lichaam. Rustgevend, meditatief en intensief.

lees meer
Stijl_sanaRGB
SANA

Ondersteun je herstel van langdurige klachten. Lichaam en geest tot rust te laten komen. Leren voelen, verkennen en respecten van je grenzen.

lees meer