Niki

‘Hot yoga voelt aan als onderhoud van mijn lichaam. Er is ook geen andere sport waarbij ik zo gemakkelijk mijn gedachtes in mijn hoofd even op stil krijg.’ (oktober 2022)

 

Hoe lang doe je al yoga? En waarom?

Ruim negen jaar geleden ben ik begonnen met Bikram yoga. De eerste jaren ben ik niet veel gegaan, maar vanaf 2015 kwam er meer regelmaat in. Ik ben ook periodes niet geweest rondom mijn zwangerschappen. De laatste 2,5 jaar kom ik weer met regelmaat.

Ik vind het echt heerlijk als ik ben geweest. Waarom? Hot yoga voelt aan als onderhoud van mijn lichaam. Ik heb veel sporten beoefend en ik vind heel veel sporten leuk. Maar er is geen enkele sport als hot yoga, waarbij ik het gevoel heb dat ik letterlijk elke spier heb aangespannen en getraind.

Daarnaast is er ook geen enkele sport, waarbij ik zo gemakkelijk mijn gedachtes in mijn hoofd even op stil krijg. En dat is uniek voor mij. Als ik deze vorm van yoga beoefen, zit ik heerlijk in mijn eigen bubbel. Ik probeer bewust alleen op mijzelf te focussen, want dan gaat het oefenen het beste.

Anderhalf uur stil moeten zijn en de warmte vind ik ook fijne bijkomstigheden. Daar kan ik naar uitkijken voorafgaand aan de les.

Ook merk ik steeds meer dat ik in het normale leven maar door blijf gaan, wil presteren of ‘goed probeer te doen of zijn’. In de yogaruimte kom ik voor mijzelf en mag ik ook tevreden zijn als het even niet gaat. Dan is het ook prima en kan ik dat makkelijker accepteren. Eigenlijk zou ik dit misschien ook vaker in het dagelijkse leven moeten toepassen? Waarom doe ik dat eigenlijk niet?

Welke lessen volg je vooral?

Bikram. Bij die lessen ga ik gewoon ‘lekker kapot’. Ik blijf elke keer weer uitdagingen in de houdingen vinden en ontdek nog steeds telkens nieuwe dingen.

De Core les vind ik ook fijn, ben ik laatst achter gekomen. De hele week buikspierpijn gehad.

Yin yoga, daar ben ik tot nu toe een beetje bang voor geweest. Het leek mij dat langer in een houding blijven, mij wellicht juist drukker in mijn hoofd zou maken. Maar, ik ga mij er binnenkort een keer aan wagen!

Wat is je favoriete houding of onderdeel van een les?

Oeh die namen, die heb ik maar even opgezocht. Trikanasana, de driehoek. Daar zit veel uitdaging in, en die blijft lastig. Fixed Firm, waarbij je je heupen tussen je knieën laat zakken en naar achter gaat liggen. Die gaat mij gewoon gemakkelijk af, vanaf les 1 al. Het is voor mij een moment van bijkomen. En de Kameel (ustrasana) vind ik ook wel fijn.

Aan wie wil ik de pen doorgeven?

Misschien aan Freek. We spraken elkaar pas na de les met een paar mensen. Ben wel benieuwd naar jouw Yogi-story.

 

Stijl_bikramCMYK
BIKRAM

38 ℃
90 minuten

De originele Hot Yoga serie voor iedereen. Uitdagend, intensief, effectief.

lees meer
Stijl_coreCMYK(1)
CORE

31-32 ℃
90 minuten

Kalme en krachtige les. Diepere concentratie. Bewegen vanuit je centrum.

lees meer
Stijl_yinCMYK
YIN

31-32 ℃
90 minuten

Ruimte maken in diepere lagen van lichaam. Rustgevend, meditatief en intensief.

lees meer
Stijl_sanaRGB
SANA

Ondersteun je herstel van langdurige klachten. Lichaam en geest tot rust te laten komen. Leren voelen, verkennen en respecten van je grenzen.

lees meer