Voor wie?
Sana yogalessen zijn voor mensen die herstellende zijn van, onder andere, chronische stress en vermoeidheidsklachten. In het bijzonder als je last hebt van:
- heel gespannen zijn
- vermoeidheid
- niet meer goed of helder kunnen nadenken
- emotionele instabiliteit (mogelijk ook met angst- en/of paniekaanvallen)
Je bent ‘tot stilstand’ gekomen omdat het niet meer gaat. Of misschien dendert het maar door, en kun je niet meer stilzitten en bijvoorbeeld niet meer (goed) slapen. Doordat je zo lang ‘aan’ hebt gestaan, kom je niet meer tot rust. Je kunt je doodmoe voelen.
Door de continue en langdurige stress is er van alles in je lichaam ontregeld geraakt:
- Spierspanning is hoog. Ademhaling is gejaagd en hoog.
- Je hebt (soms) weinig energie.
- Je bent snel uit je balans en overprikkeld, en kunt niet zoveel hebben.
- Je voelt je snel gestresst en overbelast, en hebt moeite tot rust te komen.
- Je kunt heel emotioneel zijn, of misschien wel somber en neerslachtig.
- Je hebt moeite met denken en met het combineren van taken. En misschien ook met concentreren. Je geheugen werkt niet (altijd even) goed.
Chronische stress kan zich uiten in overspannenheid of een burn-out. Chronische stressklachten kunnen heel verschillend zijn, en zich bij verschillende mensen op andere manieren uiten. Met deze Sana yogalessen focussen we ons op deze kenmerken, en proberen we gericht hieraan te werken.
Past het bij jou? Om met de lessen mee te doen, heb je een minimaal een beperkte belastbaarheid: je kunt naar de yoga studio komen, en een uur in een rustige omgeving met een kleine groep bezig zijn.
INTERESSE? AANMELDEN?“Ik kom hier tot rust, echte ontspanning. Er werd steeds tegen me gezegd dat ik tot rust moest komen, maar ‘hoe dan’ als je zo onrustig bent? Hier vind ik diepere ontspanning.”
“Hier kan ik in die echte rust zakken. Soms voel ik dan pas hoe moe ik ben, van binnen. Ik voel beter wat er nu is. En wanneer ik rust moet nemen omdat mijn lijf dat nodig heeft.”
“Ik ontdek in deze yoga hoe ik mijn ‘rem’ kan vinden. En dat ik niet voluit in een houding hoef te gaan, maar klein kan beginnen. En van daaruit rustig verkennen welke ruimte er is.”
“Ik stond vroeger altijd helemaal ‘aan’. Nu moet ik dat afleren. En juist leren te doseren. Dat is een uitdaging.”
“Ik leer opmerken hoe mijn lichaam reageert als ik beweeg, welke signalen het geeft. En hoe ik daar dan mee om kan gaan.“
Ja, mogelijk wel. De Sana lessen richten zich op het tot rust en in balans brengen van het autonome zenuwstelsel, en contact maken met je lijf.
Sommige chronische stressklachten lijken op klachten die je kunt ervaren bij chronische vermoeidheid of andere verstoring van je autonome zenuwstelsel. Dit kun je ook ervaren bij post corona klachten of bijvoorbeeld bij fybromyalgie. De Sana yoga kan ondersteunend zijn als je herstellende bent van dit soort klachten.
Je bent welkom om een keer mee te doen en te kijken hoe het voor je is.
Hoe yoga je herstel kan ondersteunen
Yoga kan je herstel van chronische stress en vermoeidheidsklachten ondersteunen, maar niet per se alle yoga heeft dat effect. Soms zijn lessen te lang, te druk, te intensief en passen ze niet bij wat je nu nodig hebt.
Deze Sana yogalessen hebben tot doel:
- je ‘rest & digest’ systeem te stimuleren via je ‘parasympatische rem’:
- rust en ruimte stimuleren en uitnodigen, van waaruit lichaam en geest kunnen herstellen.
- reguleren en verminderen van stress reacties in je lichaam en geest.
- grenzen te leren voelen, verkennen en respecteren:
- mindful bewegen.
- leren luisteren naar signalen van je lichaam.
- oefenen met aandacht en mildheid.
- basiskracht opbouwen en behouden:
- lichaam in beweging brengen en houden, met mate en binnen je belastbaarheid.
- behouden van basiskracht in grotere spiergroepen; een goede lichaamshouding verlaagt ‘onnodige’ inspanning in het lichaam.
Kalmeren, luisteren en afstand
Door aan deze drie doelen te werken, leer je steeds beter je eigen ruimte herkennen en respecteren. Je merkt op hoe je lichaam en geest reageren op rust en op uitdagingen, en je leert navigeren binnen wat voor jou werkt. Zo verbreed je langzaamaan je manieren om uit de onrust en de stress te komen en weer je rust te vinden.
Kalmeren en vertragen zijn een belangrijke stap in je herstel van chronische stress. Je autonome zenuwstelsel is uit balans en je staat snel en altijd ‘aan’. Door gericht en met eenvoudige oefeningen steeds weer je ‘parasympatische rem’ uit te nodigen, leer je je lichaam en geest tot rust te komen.
Het gaat om je lijf, en ook om je gedachten en gevoelens. Waarnemen hoe je lichaam nu is, op dit moment. Welke signalen je lichaam geeft als je ‘in beweging’ komt. Opmerken welke gedachten en emoties opkomen als je minder intensief en met meer mildheid beweegt.
Je leert zo weer opnieuw naar jezelf luisteren. Je krijgt meer contact met je lijf, en kunt meer afstand nemen van je denken en van de onrust.
In deze Sana yogalessen gaat het niet om ‘hoe goed’ je een houding doet, of ‘hoe ver’ of ‘hoe diep’ je komt. We werken met yogahoudingen en ademhalingsoefeningen om contact te maken met je lijf, in het nu. We verstevigen je bewustwording van de signalen die het afgeeft. De houdingen zijn er ook op gericht om lichaam en geest tot rust te brengen.
Het gaat dus niet de diepte van de houding, maar het oefenen zelf. Ook in milde vorm hebben houdingen en ademhalingsoefening hun therapeutisch effect. In het oefenen ligt je aandacht ook bij: Wat kom ik tegen, wat merk ik op? Wat kan ik uitproberen, en daarbij opmerken?
En die inzichten neem je mee, ook ‘buiten de mat’.
Ook bij het ontspannen, is niet zozeer het resultaat, maar de oefening en reflectie waar het om gaat. Als je veel spanning en onrust ervaart, kun je juist baat hebben bij deze houdingen en ademhalingsoefeningen.
Hoe vaker je je lichaam en geest uitnodigt te ontspannen, hoe ‘makkelijker’ je rust kunt vinden. Hoe meer inzicht je opbouwt in hoe je met intentie tot rust kan komen, hoe ‘makkelijker’ je ontspanning en rust kunt toelaten. Dat gaat niet in één keer, en het gaat ook niet altijd direct. Het is oefenen, met mildheid.
Hoe vaker je ontspanning uitnodigt, hoe ‘makkelijker’ je kunt wisselen tussen inspanning en ontspanning. Op de mat, en ook buiten de mat.
Sana yoga lessen: meer weten en meedoen?
Meer weten?
Kijk verder naar: opbouw, docent en meedoen aan Sana Yoga.
SANA yoga: opbouw, docent, meedoenSana kan verwijzen naar een plaats, een rivier, en is ook een naam.
Het Spaanse werkwoord ‘sanar‘ betekent genezen, helen, beter worden, beter maken.
De Romeinse uitdrukking ‘mens sana in corpore sano‘ betekent: een gezonde geest in een gezond lichaam.
Het is een Arabische meisjesnaam die licht, schittering, pracht betekent.
Yogi Stories
In de Yogi Stories vertellen deelnemers over hun ervaringen met Sana yoga.
‘Er is een bepaalde zachtheid ontwikkeld in mij, die compassie heeft en het niet nodig vindt om altijd maar tot het randje te gaan. Dat heeft ook weer heel erg geholpen bij acceptatie.’
‘Sana yoga geeft me de ruimte om even helemaal af te schakelen en te focussen op mijn lichaam en wat daarbinnen gebeurd’.