Anouka van Eerdewijk

Ik vond mijn eerste Bikram-les op een zaterdagochtend op 19 oktober 2013 niet per se fijn, maar was verrast door het effect dat het op me had: voor twee of drie dagen was ik ongelooflijk mild naar de mensen om me heen, onder andere op mijn werk. Kennelijk hadden deze 90 minuten yoga iets diep in mij geraakt. Sinds die dag ben ik nooit gestopt met yoga.

Yoga fascineert me. Yogalessen zijn (vaak, maar niet altijd) fijn en ‘fun’, en ze brengen me focus en rust. Een ontmoeting en verbinding met mezelf, hoe mijn lijf, geest en hart die dag en dat moment zijn. Ik vind het bijzonder om te ervaren hoe je kunt leren via je lichaam. Hoe ik dingen kan begrijpen en zien via mijn lichaam, in plaats van via mijn hoofd en analytische denkkracht (wat prominent was in mijn eerdere professionele leven als feministisch onderzoeker, adviseur en trainer). Ik vind yoga ook mooi omdat je inzichten kunt verkennen en ontdekken, maar je nooit iets kunt afdwingen of forceren. Dingen ontvouwen zich, en je bent er open en ontvankelijk voor, zonder verwachtingen. Yoga kan een ‘healing practice’ zijn. Doordat het lichaam en geest heelt van pijn. En in een ’empowering way’, in de zin van ‘heel worden’, een-worden, integratie.

Ik werd nieuwsgierig om meer over yoga te leren, in eerste instantie om meer inzicht en begrip voor mezelf te ontwikkelen. Daarbij groeide ook de vraag of ik via yoga iets te bieden had aan anderen, als yoga docent. Mijn eerste verdieping was in de Core Yoga workshop met Tony Sanchez in 2019. Daarna groeide de behoefte om yoga docent te worden, en volgde de Hot Yoga Teacher Training in Amsterdam in 2020. Om mijn ervaring en kennis te verbreden, deed ik de Vinyasa opleiding, deze keer in mijn eigen stad Nijmegen. Mijn manier van leren is me een combinatie van interdisciplinair werken (en verschillende stijlen verkennen en ervaren), en verdiepen (de achtergrond en basis leren begrijpen). Die combinatie geeft me zowel een fundament als creativiteit. Ik ben geinspireerd door de Ghosh yoga lineage en Tony Sanchez Core yoga, en heb ook waardevolle inzichten uit de Vinyasa opleiding gehaald.  Ik begon in 2021 met yoga lesgeven, eerst aan mijn moeder, en daarna in de studio.

Sind 1 oktober 2021 ben ik de eigenaar van Alma Hot Yoga. De kans om deze mooie yoga studio over te nemen diende zich onverwacht aan, en in mijn hart was de keuze snel gemaakt.

Het roer om’ in De Gelderlander (9 november 2021).

Bagage

2022 (on-going) Foundational Level Teacher Training, Ghosh Yoga (200 uur, RYS) (januari – september 2022) (online)

2021 (on-going) Vinyasa Yoga Docent Opleiding, Dutch Yoga Academy (200 uur, RYS) (Nijmegen, mei 2020 – februari 2021)

2021 (a) ‘Strength and Stretching‘ en (b) ‘Breathing and Pranayama‘, Ghosh Yoga, online workshops (zelf-studie)

2021 ‘Teaching Techniques‘, Ghosh Yoga, online workshop (april-mei 2021)

2020 Hot Yoga Teacher Training, Movements Academy (200 uur, RYS) (Amsterdam, september – november 2020)

2019 Core Systems, Tony Sanchez, workshop (Malaga, Spain, 10 – 25 november 2019)

2006 – 2021 Senior advisor en academisch onderzoeker/docent ‘Gender equality, empowerment and international development’ (KIT Royal Tropical Institute, Amsterdam; Radboud Universiteit Nijmegen)

2007 PhD Sociale Wetenschappen (Gender Studies and International Development; Radboud Universiteit Nijmegen)

1998 Master Ontwikkelingsstudies (specialisatie: Gender, women and development; Radboud Universiteit Nijmegen)

1993 Propedeuse Psychology (Radboud Universiteit Nijmegen)

Stijl_bikramCMYK
BIKRAM

39 ℃
90 minuten

De originele Hot Yoga serie voor iedereen. Uitdagend, intensief, effectief.

lees meer
Stijl_coreCMYK(1)
CORE

32 ℃
90 minuten

Kalme en krachtige les. Diepere concentratie. Bewegen vanuit je centrum.

lees meer
Stijl_yinCMYK
YIN

32 ℃
75 minuten

Ruimte maken in diepere lagen van lichaam. Rustgevend, meditatief en intensief.

lees meer