Voor wie?

Deze Sana yogalessen zijn voor mensen die herstellende zijn van (onder andere) post-corona en long-covid klachten. In het bijzonder als je last hebt van:

 • snel overprikkeld zijn
 • vermoeidheid na inspanning
 • weinig energie
 • lage belastbaarheid

De vermoeidheid na inspanning voel je misschien pas later. Of je merkt dat je een lange(re) hersteltijd nodig hebt nadat je iets hebt gedaan. Je hebt (soms) weinig energie, en kan snel uit je balans zijn.

Je bent mogelijk snel overprikkeld. Dat kan zijn door geluiden en indrukken, maar ook drukte op je werk of bij je thuis, of als de dag te vol is. Je kan je snel gestresst en overbelast voelen (zelfs als je het idee hebt dat je eigenlijk helemaal niet zoveel doet), en moeite hebben tot rust te komen.

Dit soort klachten komen vaak voor als je herstellende bent van post-corona, maar ook bijvoorbeeld als bij herstel van een hersenschudding of bij fybromyalgie.

Post-corona klachten kunnen heel verschillend zijn, en zich bij verschillende mensen op andere manieren uiten. Met deze Sana yogalessen focussen we ons op deze kenmerken, en proberen we gericht hieraan te werken.

Past het bij jou? Om met de lessen mee te doen, heb je een minimaal een beperkte belastbaarheid: je kunt naar de yoga studio komen, en een uur in een rustige omgeving met een kleine groep bezig zijn.

INTERESSE? AANMELDEN?

Ja, dat kan zeker. De Sana lessen richten zich op het tot rust en in balans brengen van het autonome zenuwstelsel, en contact maken met je lijf.

Sommige post corona klachten lijken op klachten die je kunt ervaren bij een hersenschudding of fybromyalgie. Vergelijkbare klachten komen ook voor bij chronische stress, oververmoeidheid of overspannenheid.

De Sana yoga kan dus ondersteunend zijn als je herstellende bent van dit soort klachten.

Je bent welkom om een keer mee te doen en te kijken hoe het voor je is.

Ik kom hier tot rust, echte ontspanning. Er werd steeds tegen me gezegd dat ik tot rust moest komen, maar ‘hoe dan’ als je zo onrustig bent? Hier vind ik diepere ontspanning.

Hier kan ik in die echte rust zakken. Soms voel ik dan pas hoe moe ik ben, van binnen. Ik voel beter wat er nu is. En wanneer ik rust moet nemen omdat mijn lijf dat nodig heeft.

Ik ontdek in deze yoga hoe ik mijn ‘rem’ kan vinden. En dat ik niet voluit in een houding hoef te gaan, maar klein kan beginnen. En van daaruit rustig verkennen welke ruimte er is.

Ik stond vroeger altijd helemaal ‘aan’. Nu moet ik dat afleren. En juist leren te doseren. Dat is een uitdaging.

Ik leer opmerken hoe mijn lichaam reageert als ik beweeg, welke signalen het geeft. En hoe ik daar dan mee om kan gaan.


Hoe yoga je herstel kan ondersteunen

Yoga kan je herstel van long covid en post-corona klachten ondersteunen, maar niet per se alle yoga heeft dat effect. Soms zijn lessen te lang, te druk, te intensief en passen ze niet bij wat je nu nodig hebt.

Deze Sana yogalessen hebben tot doel:

 • je ‘rest & digest’ systeem te stimuleren via je ‘parasympatische rem’:
  • rust en ruimte stimuleren en uitnodigen, van waaruit lichaam en geest kunnen herstellen.
  • reguleren en verminderen van stress reacties in je lichaam en geest.
 • grenzen te leren voelen, verkennen en respecteren:
  • mindful bewegen.
  • leren luisteren naar signalen van je lichaam.
  • oefenen met aandacht en mildheid.
 • basiskracht opbouwen en behouden:
  • lichaam in beweging brengen en houden, met mate en binnen je belastbaarheid.
  • behouden van basiskracht in grotere spiergroepen; een goede lichaamshouding verlaagt ‘onnodige’ inspanning in het lichaam.

Leren bewegen binnen je ‘window of tolerance’

Door aan deze drie doelen te werken, ondersteun je jezelf in het leren bewegen binnen je mogelijkheden (en je beperkingen). Je leert bewegen binnen de ruimte die op dat moment voor jouw beschikbaar is, je zogenaamde ‘window of tolerance’. Daarbij vermijd je twee uitersten, die ieder op hun eigen manier, herstel in de weg staan: overbelasting en ook onderbelasting.

In eerste instantie is er bij Long Covid vaak sprake van overbelasting. Het is dan belangrijk om eerst tot rust te komen. Maak je in die fase geen zorgen over onderbelasting: juist door vanuit rust en ruimte te gaan bewegen ben je actief bezig met je herstel. Je leert steeds beter je eigen ruimte herkennen en respecteren. Door continue je bewegingsruimte te verkennen, leer je makkelijker navigeren binnen wat voor jou werkt. En van daaruit kan die ruimte steeds breder worden.

In deze Sana yogalessen gaat het niet om ‘hoe goed’ je een houding doet, of ‘hoe ver’ of ‘hoe diep’ je komt. We werken met yogahoudingen en ademhalingsoefeningen om contact te maken met je lijf, in het nu. We verstevigen je bewustwording van de signalen die het afgeeft. De houdingen zijn er ook op gericht om lichaam en geest tot rust te brengen.

Het gaat dus niet de diepte van de houding, maar het oefenen zelf. Ook in milde vorm hebben houdingen en ademhalingsoefening hun therapeutisch effect. In het oefenen ligt je aandacht ook bij: Wat kom ik tegen, wat merk ik op? Wat kan ik uitproberen, en daarbij opmerken?

En die inzichten neem je mee, ook ‘buiten de mat’.

Ook bij het ontspannen, is niet zozeer het resultaat, maar de oefening en reflectie waar het om gaat. Als je veel spanning en onrust ervaart, kun je juist baat hebben bij deze houdingen en ademhalingsoefeningen.

Hoe vaker je je lichaam en geest uitnodigt te ontspannen, hoe ‘makkelijker’ je rust kunt vinden. Hoe meer inzicht je opbouwt in hoe je met intentie tot rust kan komen, hoe ‘makkelijker’ je ontspanning en rust kunt toelaten. Dat gaat niet in één keer, en het gaat ook niet altijd direct. Het is oefenen, met mildheid.

Hoe vaker je ontspanning uitnodigt, hoe ‘makkelijker’ je kunt wisselen tussen inspanning en ontspanning. Op de mat, en ook buiten de mat.


Sana yoga lessen

Meer weten?

Kijk verder naar: opbouw, docent en meedoen aan Sana Yoga.

SANA yoga: opbouw, docent, meedoen

Sana kan verwijzen naar een plaats, een rivier, en is ook een naam.

Het Spaanse werkwoord ‘sanar‘ betekent genezen, helen, beter worden, beter maken.

De Romeinse uitdrukking ‘mens sana in corpore sano‘ betekent: een gezonde geest in een gezond lichaam.

Het is een Arabische meisjesnaam die licht, schittering, pracht betekent.


Yogi Stories

In de Yogi Stories vertellen deelnemers over hun ervaringen met Sana yoga.

Charlotte

Er is een bepaalde zachtheid ontwikkeld in mij, die compassie heeft en het niet nodig vindt om altijd maar tot het randje te gaan. Dat heeft ook weer heel erg geholpen bij acceptatie.’

Ward

‘Sana yoga geeft me de ruimte om even helemaal af te schakelen en te focussen op mijn lichaam en wat daarbinnen gebeurd’.